Dit bericht is met name relevant voor klanten uit onze regio Noord (Friesland, Groningen, Drenthe)
Medio januari stond er een mooi artikel in de Leeuwarder Courant over Tjomme en zijn lange weg naar zijn droom om koeienboer te worden.
Met de overname van Boerderij Louwsmar in het Friese Tytsjerk heeft hij zijn droom weten waar te maken en hebben Carla en Gerben hun levenswerk met een goed gevoel kunnen overdragen aan een opvolger die ook volledig achter de visie van Boerderij Louwsmar staat, met een biologische bedrijfsvoering met (zeldzame!) streekeigen koeien.
Maar het leven van een koeienboer is niet altijd makkelijk, zeker niet met alle politieke regeltjes van ons land, dat merkte Tjomme ook.
Waar Carla en Gerben een grote jongveestapel aanhielden, kon Tjomme dat niet. Bij de overname waren de prijzen van fosfaat rechten erg hoog, en hij moest de keuze maken of meer jongvee aanhouden (met oog op de toekomst) of meer huidige melkkoeien die op korte termijn wel direct melk gaven, dus opbrengst.
Luisterend naar de 'raad van adviseurs' koos hij voor het laatste en een heel aantal pinken en kalveren werden verkocht. Hierdoor merkten we vorig jaar al door de kleinere groep jongvee, dat het aanbod koeien om uit te kiezen voor het vleesaanbod smaller was geworden.
Daar kwam helaas nog een grote uitdaging bij, leverbot. Door begrazing in drassig natuurland zijn een aantal koeien geïnfecteerd geraakt met leverbot. Aan de buitenkant is dit niet altijd duidelijk en de ziekteverschijnselen komen in verschillende gradaties voor.
Helaas zijn het vooral de jonge koeien, die veelal in de natuurlanden hebben gelopen waar de poelslak voorkomt die deze infectie overdraagt, die hier last van hebben.
Gevolg is dat er momenteel helaas weinig tot geen geschikte koeien zijn die naar de slager kunnen. Vandaar dus dat er komende maanden geen tot beperkt aanbod zal zijn van vlees van Boerderij Louwsmar. De koeien zijn nu eerst nodig voor levering van melk.
Ondertussen wordt ook de leverbot behandeld, maar dit is een langdurig proces. De geïnfecteerde koeien krijgen bij droogstand medicatie en met kruidenmengsels wordt er geprobeerd hun weerstand te verhogen. Gelukkig is de prijs van fosfaatrechten gedaald waardoor er ook weer meer jongvee aangehouden kan worden. Maar ook dit proces van natuurlijke aanwas heeft tijd nodig, het duurt even voordat er weer voldoende kalveren zijn geboren en opgegroeid.
Gelukkig is er ook nog goed nieuws te melden. Tjomme is al een aantal jaren bezig Boerderij Louwsmar door te ontwikkelen naar een Biologisch Dynamisch bedrijf. Hij voldeed al geruime tijd aan de voorwaarden maar helaas was er lange tijd geen mogelijkheid om zijn melk ook echt als Biologisch Dynamisch af te zetten. Sinds november 2024 is het dan toch eindelijk gelukt! De melk gaat nu via Willig naar Zuiver Zuivel, echte Kalverliefde melk! Trouwens nog een reden waarom er nu even geen koeien zijn die naar de slager kunnen, er zijn er zo meteen ook weer een heel aantal nodig die zich als zoogmoeder gaan ontfermen over de kalfjes.
Groet Marieke