Spelt-Bietenbrood (vegan)

Spelt-Bietenbrood (vegan)

Omschrijving

Brood bakken is echt iets wat je moet doen op gevoel. Zorg er daarom voor dat je altijd extra water en bloem bij de hand hebt, om je deeg zachter of steviger te maken. De meeste biologische gisten die Hofweb in de webshop verkoopt, moet je niet activeren in lauw water (zoals gist in de gewone supermarkt), maar door de bloem roeren. Kijk daarom altijd eerst even op de verpakking van de gist of je de juiste bereidng toepast.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: David
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Pureer de gekookte biet tot een gladde massa.
     
  2. Doe de bloem in een kom en roer er de gist door. Voeg 150 ml van het water en de bietenpuree toe. Voeg ook het zout, de dragon en de anijs toe. Kneed het deeg met een keukenmachine met deeghaken in 10 minuten tot een soepel deeg dat niet aan de randen van de kom plakt. Als het te droog is, voeg eventueel extra water toe; als het te plakkerig is mag er wat meer bloem bij.
     
  3. Stort het deeg na 10 minuten kneden op het aanrecht en kneed het nog even goed door zodat het lekker elastisch wordt. Kneed op het laatste de walnoten erdoor. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plaats minstens 1 uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld.
     
  4. Kneed het deeg na een uur nog even goed door en vorm er een bol van. Zorg ervoor dat alle plooien en naden aan de onderant van het brood zitten. Leg de bol op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met wat bloem. Verwarm de oven voor op 220 graden en laat het deeg op de bakplaat nog 30 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.
     
  5. Bak het brood in de hete oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant tikt. Laat afkoelen op een rekje.
     
  6. Dit brood is erg lekker met hummus, maar ook met geitenkaas of boter, als je geen vegan bent.