'Mari Plukt de Dag': Clafoutis met Zomers Fruit

'Mari Plukt de Dag': Clafoutis met Zomers Fruit

Omschrijving

Klassiek maak je Clafoutis natuurlijk met kersen. Dit op en top Franse gerecht is al generaties lang een must-eat in kersentijd - maar variaties erop zijn natuurlijk ook leuk! Pruimen lenen zich er ook uitstekend voor, en een mooie clafoutis kun je ook met frambozen of abrikozen maken. Eigenlijk met alles dat het seizoen biedt. Neem eens zwarte of rode bessen: die maken een clafoutis door hun zurigheid net een tikje anders. Het beslag blijft hetzelfde.

Niemand minder dan chefkok en groenteminnares Mari Maris kookt met de verse groenten en fruit van Hofweb. "Met het seizoen mee-eten levert het smakelijkste resultaat op, om de simpele reden dat spullen die op hun best geoogst worden ook het best smaken." Neem een kijkje in de keuken van deze bijzondere Frans-Nederlandse kok/groenteboerin. Lees hier meer.

Recept: Mari Maris, 'Mari Plukt de Dag'

Koken: Marie Sophie
Fotografie: Mees
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Zet de melk op met het vanillestokje en laat 15 minuten zachtjes trekken. Haal van het vuur, roer de boter erdoor (zonder boter gaat het ook prima, hoor, als u aan de lijn zou willen doen) en laat helemaal afkoelen.
     

  2. Vet ondertussen een grote ronde springvorm in met boter en verdeel de kersen erover.
     

  3. Doe de bloem en suiker in een ruime kom, voeg een kneepje zout toe en klop de eieren er één voor één door. Haal het vanillestokje uit de afgekoelde melk en klop de melk in gedeeltes door het beslag. Zorg ervoor dat de melk steeds goed opgenomen is voordat het volgende scheutje komt zodat het beslag klontvrij blijft.
     

  4. Schenk het beslag bij de kersen (of andere bessen), zó dat ze er nog nét boven uitsteken. Zet de vorm in een oven van 180 graden en laat in ongeveer 15 à 20 minuten souffleren (ovendeur daarom dus liever dichtlaten) en goudgeel bakken. Doe de satéprikkertest, maar: clafoutis hoort nu nog net een beetje klef te zijn.
     

  5. Houdbaarheid: Clafoutis kan wel van tevoren worden gemaakt, maar versgebakken is ze verreweg het mooist. U kunt natuurlijk wel het beslag en de vorm voorbereiden zodat het alleen nog in de oven hoeft als het hoofdgerecht is uitgeruimd.
     

  6. Afmaken: strooi er poedersuiker over en schep er een toefje crème fraîche op. Serveer direct.