Myrthe's Griekse Blue Zone Stoof

Myrthe's Griekse Blue Zone Stoof

Omschrijving

Ikaria is een Grieks eiland voor de kust van Turkije. De voedingsgewoonten en ook de leefomgeving lijken op de eerder beschreven plekken al is het wel zo dat ze op Ikaria gek zijn op kruiden. Niet alleen om de maaltijd te verrijken maar ook om te gebruiken als thee. Ze combineren salie, oregano, rozemarijn, paardenbloem, Sint-janskruid en polei (een soort munt) om een drank van te maken die zowel ontstekingsremmend is als vochtafdrijvend. Mocht je ooit in Ikaria zijn, sla dan een kopje vrastiko niet af.

Voedingscoach Myrthe schreef een blog over de blue zones.

Bereidingswijze

  1. Pel de ui en knoflook. Snijd de ui in halve ringen en de teentjes knoflook in plakjes.

  2. Snijd de aubergine in blokjes. Bestrooi ze met wat zout en zet even weg.

  3. Schil de (zoete) aardappel en snijd in blokjes. Was de wortels en snijd in halve plakjes.

  4. Ontdoe de paprika´s van hun zaadlijsten en snijd in halve repen.

  5. Snijd de courgette en tomaten in blokjes.

  6. Verwarm in een ovenvaste (gietijzeren) pan een flinke scheut olijfolie. Bak hierin kort de uien goudbruin. Voeg vervolgens de aubergine, wortel en (zoete) aardappel toe, bak het geheel een minuut of 5. Strooi dan de kruiden erbij en voeg de tomatenpuree toe. Bak even mee totdat het geheel begint te geuren.

  7. Dan kunnen ook de paprikareepjes, courgette-, tomatenblokjes en knoflookplakjes erbij. Schep even goed om en voeg dan nog wat extra olijfolie en een scheut water toe.

  8. Maak op smaak met zout en peper.

  9. Je kunt nu de pan in de oven zetten (140 graden) of op het fornuis zachtjes laten pruttelen. Kijk af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit.

  10. Check na zo´n 45 minuten of de aubergine botergaar is. Mocht er te veel vocht in je pan zitten (een beetje is lekker maar waterig is niet fijn) kook dit dan even in op wat hoger vuur. Voeg dan de bonen toe en serveer met een flinke hand peterselie, citroensap en een stuk feta. Eet smakelijk!

Recept: Myrthe