Molen 't Lam

Al eeuwenlang wordt er gemalen op Molen 't Lam. Biologisch graan uit Friesland vindt z'n weg naar deze monumentale Molen.

Een monumentale molen

In de zestiende eeuw stond er al een korenmolen in Woudsend, waarschijnlijk onderdeel van de Carmelietenorde die sinds 1337 in Woudsend was gevestigd.
In de 17e eeuw werden veel schepen in Woudsend bevoorraad voor verre reizen over zee. Gort was het voedsel bij uitstek om mee te nemen aan boord. Ongetwijfeld zal Molen ‘t Lam bij deze bevoorrading een voorname rol hebben gespeeld. Diezelfde schepen namen op hun terugreis van de Oostzee-landen naast hout en graan ook mosterdzaad mee om te verwerken op de molen tot mosterd. In het begin van de achttiende eeuw is deze molen vervangen door de huidige molen. In 1849 kwam de molen in handen van kleine zelfstandige molenaar Siegert. De molen is 110 jaar in eigendom geweest van de familie Siegert en in 1959 is het bedrijf gestopt.

Biologische graan uit Friesland

De molen is daarna vrij snel aan de gemeente verkocht en al die tijd als monument in stand gehouden. In 1980 zijn Siemen Jager en Cees Notenboom vrijwillig molenaar geworden op ’t Lam. Na veel werkzaamheden aan de molen kon er vanaf 1993 weer gemalen worden. Eerst werd er graan uit de gangbare landbouw gemalen, maar al vrij snel werd overgegaan naar biologisch graan.

Momenteel wordt er alleen nog maar biologisch graan vermalen, en zoveel mogelijk uit Friesland. De van dit graan gemaakte producten (enkelvoudige melen, mengsels en kant-en-klare bakmixen) gaan o.a. naar bakkerijen, maar worden ook in kleinverpakking aan thuisbakkers verkocht in de eigen winkel en via Hofweb.