Flevolamb: bio-dynamisch lamsvlees

Boeren op gevoel - het tempo van mens, dier en plant is leidend

Flevolamb is een bio-dynamisch akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen, dat ook schapen houdt. Een familiebedrijf in hart en nieren, op het moment werken er twee generaties samen met o.a. studenten van de Warmonderhof.

De schapen grazen op een saladebuffet van gras, klaver en allerlei kruiden. Ook dienen restproducten uit de akkerbouw zoals kromme worteltjes, te kleine aardappels of beschadigde pompoenen als voedsel voor de schapen. De mest van de schapen wordt weer gebruikt als voedingstof voor het land. De schapen lopen het hele jaar buiten, behalve tijdens de lammerperiode, dan staan ze even op stal. De lammeren krijgen enkel eigen gras en ’s winters ingekuild gras te eten en worden in hun eigen tempo groot. Als de lammeren groot genoeg zijn dan gaan ze naar de slagerij van Herman ter Weele, daar worden ze respectvol en zonder stress geslacht. Vervolgens wordt het vlees geportioneerd, vacuüm verpakt en diep ingevroren voor de verkoop.

Ben je benieuwd wat Flevolamb nog meer doet of op zoek naar lekkere recepten, neem dan een kijkje op de website www.flevolamb.nl . Of kom langs bij de boerderij!

Biologisch Dynamisch: en boeren op gevoel

"Ons bedrijf is Biologisch Dynamisch, het grote verschil met biologisch is dat we net als bij biologisch geen chemie gebruiken én een stap verder gaan. We werken volgens de kosmosagenda, die is leidend in het kiezen van de zaaimomenten. Een gesloten kringloop is belangrijk, we voeren restproducten uit de akkerbouwtak aan de dieren. De mest gebruiken we vervolgens weer op het land voor nieuwe gewassen. En we vertrouwen veel op de ervaringen van vroeger. Denk maar aan 'grootmoeders tips' maar dan voor de landbouw, die zijn ons heel dierbaar. Het eigen tempo van mens, dier en plant is voor ons leidend. De wereld is maar een klein onderdeel van een groter geheel. Boer zijn is al een oud vak, dat doe je op gevoel!"

Kruidenrijk grasland voor de schapen

"We kiezen zorgvuldig de machines, niet te groot en niet te zwaar. Zodat de kostbare bodem er niet onder te lijden heeft. In het voorjaar zaaien we bloemen- en kruidenmengsels die in de zomer uitbundig bloeien. Daar genieten niet alleen wij van maar ook alle insecten. Dankzij die insecten ontstaat er een natuurlijk balans. Een koolwitje vindt bijvoorbeeld genoeg voedsel in de bloemenrand en vliegt niet verder het veld over. Natuurlijk hebben we wel eens last van insecten die we liever niet in onze gewassen hun gang laten gaan. Daarvoor gebruiken we slimme handigheden van de natuur zelf. Een knoflookgeurpaal voorkomt dat de wortelvlieg zich tegoed doet aan onze mooie groenten. De kruidenmengsels staan na de bloei op het menu van de schapen, de dieren hebben hierdoor veel minder last van wormen. Ze houden wel van een smakelijk hapje met klaver en boerenwormkruid."