Eko Bakkerij Bolhuis

Friese Bakker Bolhuis bakt al zes generaties brood, en won al vele bakprijzen voor zijn bijzondere producten

Fryske dúmkes

Berend Bolhuis stamt uit een echt bakkersgeslacht. Zes generaties Bolhuis gingen hem voor. In 1986 kwam Berend bij zijn vader in het bedrijf welke ze tot 2004 samen hebben gerund. Vanaf 2004 is Berend Bolhuis zelfstandig bakker. Zijn vrouw, drie kinderen, zijn zus, een oom en een tante, allemaal dragen zij hun steentje bij. Een echt familiebedrijf dus!

Een groot gedeelte van zijn meel komt van Molen ’t Lam uit Woudsend. Berend is en voelt zich Fries en verbonden met de Friese streek en cultuur. Die verbondenheid komt niet alleen tot uiting in samenwerkingsverbanden als het Frysk Eko Produkt maar ook in zijn assortiment. Fryske dúmkes, roggebrood, sûkerbôle en Fries volkorenbrood zijn slechts een paar voorbeelden van hoe de Friese eigenheid doorwerkt in zijn bakkerij.

Bakkerij Bolhuis in de prijzen

Biologische, ambachtelijke, eerlijke en vooral smakelijke producten: dat betekent ook het brood de tijd geven. Het proces van ingrediënten samenvoegen totdat het brood uit de oven komt duurt bij Bakker Bolhuis 5 uur. In die tijd krijgt het deeg de tijd op een natuurlijke manier te rijzen. Ter vergelijking een supermarkt brood moet dit hele proces binnen 1 tot anderhalf uur afleggen, dit kan alleen met behulp van pepmiddelen die aan het brood worden toegevoegd.

Berend Bolhuis kan smakelijk vertellen over de vele bakkerswedstrijden waaraan hij mee heeft gedaan. Topkok Pierre Wind die in één keer een Fries mueslibrood op eet. Vanaf 1980 tot begin jaren negentig hebben vader en zoon Bolhuis fanatiek meegedaan aan bakkerswedstrijden. Roggebrood, koek, brood, beschuit, ze wonnen prijzen in alle categorieën en behoorde tot de top vijf van Nederland. Het stoffelijk bewijs is te zien in de Bakkerswinkel in Jubbega, waar de vitrine kasten rijkelijk gevuld zijn met gewonnen bekers.